woensdag 2 april 2008

Presentatie en vooronderstellingen

Een van de redenen waarom persoonlijke presentatie (of jezelf verkopen) zeer belangrijk is, is dat onze hersenen ons in de steek durven te laten als het gaat over het correct inschatten ervan.

Deze gedachte kwam in me op tijdens het lezen van "Onvermijdelijke Illusies" door Piattelli Palmarini, Massimo (de Engelse versie op Amazon). Dit boek is niet alleen hierom een echte aanrader, maar daar heb ik het later wel weer over. In het kort beschrijft de auteur hoe congnitieve illusies er voor zorgen dat we foute inschattingen maken op verschillende vlakken doorheen het leven en werken van elke dag.

Een mooi voorbeeld dat bovenstaande onderstreept gaat als volgt: gegeven is een beschrijving van een persoon (Piet in dit geval), en nadien de vraag om uit een lijst met mogelijke beroepen te kiezen welk beroep het meest waarschijnlijk wordt uitgeoefend door deze persoon. Hiet volgt de beschrijving:

Piet is ordelijk, bijna op het obsessieve af, en erg bedachtzaam. Hij draagt een bril met dikke glazen en houdt erg veel van lezen.

In de lijst met mogelijke beroepen komen bibliothecaris en landbouwer voor. De overgrote meerderheid van de proefpersonen (en van ons allemaal) denkt dat Piet bibliothecaris is. (Alsof een landbouwer niet graag zou kunnen lezen en ordelijk zou kunnen zijn!)

De vraag was echter welk beroep het meest waarschijnlijk dat van Piet is, en dan moeten we vaststellen dat er in verhouding een pak meer landbouwers te vinden zijn dan bibliotecarissen. Dit maakt de kans dat Piet landbouwer is heel wat groter dan dat hij bibliothecaris is. Het stereotype beeld van een bibliothecaris heeft ons zodanig in de greep dat we nog moeilijk de gehele context zien.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te vinden in het boek, maar die houden we voor later...

Belangrijk om te onthouden is, dat we maar beter opletten wanneer we in een CV of online een beschrijving plaatsen van onszelf.

Geen opmerkingen: