donderdag 20 maart 2008

'Wakker vallen' en aanwezig zijn...

MMMmmm, wat is dat voor een titel? 'Wakker vallen' is het omgekeerde van 'in slaap vallen'. Het heeft alles te maken met wat men in het Engels meestal 'mindfulness' noemt en dat in het Nederlands nog het beste te omschrijven valt als 'aanwezig zijn'. Soms hebben mensen het ook over 'in het moment zijn', verwondering, aandacht, enz. Mindfulness is een moderne vorm van meditatie, al klinkt meditatie voor velen te zweverig.

Wie kan er beter uitleggen waar mindfulness over gaat dan de persoon die de medische sector in de Verenigde Staten met meditatie in contact heeft gebracht? Jawel, Jon Kabat-Zinn. De video is in het Engels en opgenomen tijdens een bezoek van JKZ aan Google. Zet je goed en maak wat tijd, want de video duurt iets meer dan een uur:

Een verdienstelijke poging, maar niet 100% compatibel met de woorden van JKZ is te vinden in een ander filmpje, dit keer wel in het Nederlands:

Er is trouwens meer en meer bewijs dat meditatie een meetbare verandering in je brein en lichaam teweeg brengt. Een klein voorbeeldje: proefpersonen die gedurende 3 maanden een half uur per dag mediteerden hadden een sterker immuniteitssysteem dan anderen die dat niet deden.

Geen opmerkingen: